Pedagogische beleid

Pedagogische beleid.

Bij kinderen tussen 0 en 4 jaar vindt een belangrijke en grote ontwikkeling plaats. Tijdens deze fase wordt er een fundamentele basis gevormd voor de toekomst van ieder kind. Het is daarom niet alleen de zorg die kinderen nodig hebben, maar er spelen ook vele andere facetten een belangrijke rol.

Ik beschouw dan ook mijn gastouderschap als een aanvulling op de opvoeding van de kinderen thuis. Naast de algemene sociale omgangswaarden en normen, is het voor kinderen belangrijk om zich vrij te kunnen ontplooien in een veilige en liefdevolle omgeving waar ze zich ook goed thuis voelen.

Elk kind is uniek en heeft een eigenheid die gevormd wordt uit aard, aanleg en opvoeding. Ik zal de kinderen daarom altijd stimuleren om zich zelf te kunnen zijn en zich vrij te kunnen ontwikkelen door passende spel/zang/knutsel en andere leeractiviteiten aan te bieden. Ook is er ruimte voor de kinderen om heerlijk zelf vrij te spelen, dit kan dan alleen of juist samen met andere kinderen. Wanneer het weer het toe laat, ga ik graag met de kinderen naar buiten. Zo kunnen de kinderen buitenspelen in de speeltuintjes in de buurt, bij het Horsterpark of bij de kinderboerderij. Om rust en duidelijkheid te creƫren bij een kind is het belangrijk consequent te blijven in het aangeven wat een kind wel en niet mag. Het bieden van structuur en regelmaat en goed te blijven communiceren in begrijpbare taal voor de kinderen draagt hieraan bij.

Voor de kleine kinderen is er voldoende ruimte om heerlijk in alle rust een middagdutje te kunnen doen. Kinderen zijn energiek en levendig en hebben ook de rust nodig om te kunnen groeien. Graag wil ik kinderen een gevoel van geborgenheid geven in een veilige en vertrouwde omgeving bieden waar ze zich ook thuis voelen.